Nyheder

DVWF modtager en halv mio. kr. af Nordea-fonden til at skabe nyt liv i danske havne

📁 Forbundet 🕔22.januar 2018
DVWF modtager en halv mio. kr. af Nordea-fonden til at skabe nyt liv i danske havne

Foto: Heine I. Christensen

Takket være støtte på en halv mio. danske kroner fra Nordea-fonden vil flere unge i fremtiden få mulighed for at “snowboarde på vandet” – kaldet wakeboarding – i de danske havne landet over. Med en ny transportabel kabelbane, som trækker de surfglade wakeboardere hen over vandet, vil de danske vandkants kommuner fremadrettet både kunne tilbyde sine unge borgere et nyt og hipt foreningstilbud, og samtidig vil kommunerne kunne skabe et stærkere rekreativt miljø i den lokale havn.

Det er Dansk Vandski & Wakeboard Forbund (DVWF), der med støtten fra Nordea-fonden og indkøbet af en ny transportabel kabelbane, vil udbrede wakeboard-sporten i industrihavnene rundt om i landet til gavn for borgerne i vandkantsbyerne.

Transportabel kabelbane som isbryder
Det er forbundets strategi at bruge den transportable kabelbane, der kan sættes op midlertidigt i havnebyerne, som isbryder i fht. at introducere wakeboard-sporten til vandkantskommunerne lokalt.

“Det er vores erfaring, at når kommunerne og borgerne først i praksis oplever, hvor godt wakeboard-kabelbanen og de aktiviteter, den kaster af sig, fungerer til at skabe liv i havnen og et fedt foreningstilbud til de unge borgere, så er de ikke i tvivl om, at wakeboard-sporten er et attraktivt tilbud at få på kommunens hylde,” siger Rasmus Mikkel Søndergaard, der er udviklingskonsulent i DVWF.

Når en vandkantskommune først har prøvet kræfter med den transportable kabelbane og ønsker en mere permanent løsning, vil kommunen kunne få sparring fra DVWF samt modtage delvis etableringsstøtte til et permanent kabelbanesystem i havnen.


Foto: Heine I. Christensen

300 mennesker på vandet i Aarhus
En af de kommuner, der har fået øjnene op for wakeboard og sportens positive bidrag til havnelivet, er Aarhus Kommune. Under Aarhus Festuge 2016 lykkedes det nemlig at flytte et kabelbanesystem fra Aalborg Havn til Aarhus Havn, hvilket blev noget af et tilløbsstykke: I løbet af syv dage var over 300 personer på vandet på et wakeboard i et af havnebassinerne. Resultatet af den midlertidige tilstedeværelse i havnen var en øget efterspørgsel, hvorfor Aarhus præcis et år senere fik sit eget kabelbanesystem med støtte fra DVWF og Aarhus Kommune.

Den permanente kabelbane var allerede en succes fra første færd, idet den aarhusianske klub fik skabt et livligt havnemiljø med en tilgang af hele 312 medlemmer den første sæson.

Prøve wakeboard i egne omgivelser
“Introduktionen af wakeboard-kabelbanen under Aarhus Festuge i 2016 var springbrættet til realiseringen af vores eget kabelsystem i 2017. Borgerne fik prøvet sporten i egne omgivelser, og politikerne fik set, hvordan kablet understøtter et pulserende liv på havnen. Etableringsstøtten fra DVWF og Aarhus Kommune var det sidste og afgørende skub i den rigtige retning,” siger Kenneth Enggaard, formand for den aarhusianske wakeboard-klub, Aarhus Watersports Complex.

Det var således succesen fra Aarhus, der gav DVWF ideen til – med støtte fra Nordea-fonden – at købe sit eget transportable kabelsystem, som kan flyttes rundt til alle de danske havne, der har interesse i at udvikle rekreative aktiviteter på vandet.

“At flytte et permanent kabelbanesystem fra Aalborg Havn til Aarhus Havn, som vi gjorde under Aarhus Festuge i 2016, var bekosteligt og kun mulig grundet det store økonomiske engagement fra Den Blå Rambla. Med vores nye transportable kabelsystem vil det blive meget billigere fremover, da der kun vil være omkostninger til arbejdskraft i forbindelse med opsætning og drift af kabelsystemet. Arbejdskraften henter vi fra de eksisterende wakeboard-foreninger,” forklarer Rasmus Mikkel Søndergaard, udviklingskonsulent for DVWF.

Gode liv i en aktiv havn
“Wakeboard-sporten er en ny og sjov motionsform, som vil skabe mere liv i tomme industrihavne. Vi håber, at kommuner og havne vil være med til at udvikle havnen som et folkeligt og rekreativt område til glæde for unge, som efterspørger bynær vand-action,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Ønsker samarbejde med danske kommuner og byer
“Vi oplever, at byer med industrihavne har stor interesse i at skabe rekreative aktiviteter på havnen og udnytte havnerummet på en anderledes og kreativ måde. En wakeboard-kabelbane tilbyder netop det. Vi ønsker derfor at samarbejde med de kommuner og byer, som vil udvikle havnene og tilbyde et sjovt og hipt aktivitetstilbud på vandet til sine yngre borgere. Eksempler på oplagte byer er Odense, Korsør, Nyborg, Vejle og København, men naturligvis også andre byer og havne med interesse for at udvikle rekreative aktiviteter på vandet og i havnen,” slutter Rasmus Mikkel Søndergaard.
 

FAKTA

Hvad er et wakeboard-kabelsystem?
Et transportabelt kabelsystem består af to tårne, som placeres i en 100-250 meters afstand henover et havnebassin eller andet vandareal. Et kabelspil udspændes mellem de to tårne, der styres af en lille elektrisk motor. Fra kablet løber en line med et håndtag ned til vandoverfladen, som wakeboarderen holder fast i, når wakeboarderen surfer på vandet med sit wakeboard.

Kabeloperatøren styrer den elektriske motor med et joystick, og på den måde trækkes wakeboarderen – surfende på sit wakeboard – frem og tilbage på vandet mellem de to tårne – evt. med diverse springramper og andre sportslige forhindringer på vejen. Kabelbanen er således en miljøvenlig erstatning for motorbåden, der traditionelt bruges til wakeboard og vandski.

Hvad er wakeboard?
Et wakeboard kan sammenlignes med et snowboard, hvor udøveren (i stedet for sne) står på vand med fødderne placeret parallelt på boardet. Man kan stå på wakeboard efter en båd eller i en kabelpark.

I starten kan det være svært at komme op at stå, når wakeboardet trækkes efter en båd. Det er derimod meget lettere at komme op at stå på wakeboardet i en kabelpark, da stort set alle kommer op at stå på deres første tur med kabelbanen. Det skyldes, at trækket fra kablet kommer ovenfra, hvilket betyder, at man meget let bliver trukket op af vandet og op på boardet.

Desuden kommer håndtaget tilbage til en, når man falder i vandet, hvorfor man kun skal svømme meget få meter. Man er desuden iført våddragt, vest og hjelm og vil derfor flyde oven på vandet.

For mere information eller billeder i høj opløsning, kontakt venligst:
Rasmus Mikkel Søndergaard, udviklingskonsulent i Dansk Vandski & Wakeboard Forbund, udviklingskonsulent@vandski.dk, 42 43 77 15

Share this article with friends

Similar Articles

Varsling af repræsentantskabsmøde 2019

Varsling af repræsentantskabsmøde 2019

DVWF repræsentantskabsmøde 2019 vil blive afholdt søndag d. 10. marts i Kerteminde Vandskiklub. Invitation vil blive udsendt i februar 2019.

Read More